Žrtveno jagnje kao deo organizacione kulture

Organizaciona kultura i način timskog funkcionisanja jedna je od najvažnijih tema u HR-u. Otkrivanje načina na koji kompanija pristupa izazovima, stresu, konfliktima, ciljevima može biti odlična polazna osnova za rad na unapređenju funkcionisanja jednog sistema. Kolektivno nesvesno dele svi zaposleni i možemo nazivati različitim terminima: od psiholoških poput – kolektivno nesvesno, nesvesni životni plan, kolektivni…

Read more

Kako biti produktivan u radu od kuće

Pandemija Korona virusa dovela je do toga da sve više velikih i malih kompanija šalju svoje zaposlene na takozvani rad od kuće. Ovo zvuči kao odlična ideja. Manje kontakata sa ljudima, manje izlaganja rizicima od virusa…Dan 1. ustajete, kuvate kafu, otvarate računar i kreće radni dan iz kreveta. A onda….Nekako sve privlači pažnju. Zanimljiv prilog…

Read more

Čik se usudi

Moram nešto da vam priznam. Nisam osoba koja voli kameru. Nedavno sam imala zadatak da snimim kratku video lekciju do 5 minuta i snimala sam je 3č, u želji da savršeno ispadne.Dok na kameri vidim vreme koje teče, kroz glavu mi prolaze misli,  samo da stignem da kažem sve što sam zamislila i šta je…

Read more

Povratak sa odmora na posao i kako ga preživeti

Konačno ste stavili pauzu i otišli na desetak dana dugo željenog i zasluženog godišnjeg odmora. Desetak dana drugačije klime, jezika i kulture. Desetak dana mora plaže i sunca. Naravno, povratak sa odmora je neizbežan. Iz iskustva u kompanijama najčešće primećujem da su dani nakon odmora puni stresa, lošeg raspoloženja, zatrpanosti poslom što sve kao posledicu…

Read more

Ko se bavi ljudima?

Da li je teško naći konobara?Većina poslodavaca se tek od skoro suočava sa realnom situacijom sa HR i situacijomn na tržištu rada. I dok je ranije bilo teško naći školovane menadžere, inženjere i licencirane stručnjake danas postaje teško naći vozača ili konobara. Kako nam analize odliva radne snage pokazuju očekuje se još veći gubitak u…

Read more