Moram nešto da vam priznam. Nisam osoba koja voli kameru. Nedavno sam imala zadatak da snimim kratku video lekciju do 5 minuta i snimala sam je 3č, u želji da savršeno ispadne.


Dok na kameri vidim vreme koje teče, kroz glavu mi prolaze misli,  samo da stignem da kažem sve što sam zamislila i šta je važno za zadatu temu. Važno mi je da video uspe i da oni koji će ga gledati dobiju korisne informacije. Dok pišem i razmišljam opet osetim neprijatnost i naravno da je osećam kada sam sebi stvorila pritisak.


Godinama unazad sam u trening vodama gde prenosim učesnicima znanje. Mnogo mi je jednostavnije da stanem ispred grupe ljudi i pričam na određenu temu. Volim kontakt uživo i interakciju sa ljudima. Međutim, kada stanem ispred kamere, uf!


Nakon snimanja sam razmišljala i pitala sebe, da li je to što ne volim kameru dovoljno dobar razlog da odustanem? Ili možda zato što mi je jako neprijatno? Ili zato što se kolege šale na moj račun, da sam glavna glumica u nekom filmu snimala bih deceniju? Da li su ovo dobri razlozi da odustanem? Ne, nisu. Ako odustanem od snimanja onda sve ono što pričam na treninzima ne bi imalo smisla i značilo bi da ne verujem u to što pričam. Tokom svih ovih godina vođenja treninga moja svrha je da budem podrška ljudima u njihovom razvoju. Sada imam taj cilj,  želim ljudima da obezbedim i online podršku. Ako je uslov to da pobedim kameru, onda ću to i uraditi. Da li izlazim iz zone komfora? Itekako.


Na treninzima učesnicima zadajem zadatke i kažem da će im biti neprijatno dok izlaze iz svoje zone komfora ali kada ponavljaju, ponavljaju i ponavljaju, neprijatnost će nestati. Svoje sam reči potvrdila i nakon snimanja od 3č. Na kraju kameru nisam ni primećivala. U ovoj situaciji vodim se principom da je vežba najbolji način da znanje pređe sa svesnog na nesvesni nivo.


I sada imam zadatak, i ovom prilikom pozivam vas da budete deo mog razvoja i moja podrška.


Izazivam sebe da snimim što više video lekcija. Za taj zadatak ste mi potrebni vi. Na koje teme biste voleli da čujete kratke video lekcije? Možete navesti razne teme koje su vezane za soft skills… Budite deo moje promene.


Eto, usudila sam se.


Jelena Marušić