Govor tela utiče i na naše misli. 

 Um utiče na telo, ali isto tako telo utiče na um.

Telo menja misli, misli menjaju ponašanje.

 

Kada su srećni – ljudi se osmehuju, kada se osećaju moćno – onda šire ruke i zauzimaju moćne poze. Ukoliko uradite u suprotnom smeru imaćete iste rezultate.

Govor tela i poze moći

U poziciji moći dolazi do visokog nivoa testosterona i niskog nivo kortizona što je izmereno kao pravi balans hormona za donošenje bitnih odluka. Svesno dovovođenje sebe u jednu od pozicija moći izazvaće kod vas drugačije misli, a samim tim i ponašanje koje može napraviti veliku razliku u odlučujućem trenutku.
Kada zauzmete poziciju moći više se ne radi se o onome što govorite već o prisutnosti tokom događaja, odnosno o sigurnosti, strasti, entuzijazmu koji se javlja u tom trenutku, gde dajete najbolje od sebe i očekujete dobar ishod. Prisutnost u određenom trenutku omogućava da pokažete samopouzdanje i entuzijazam, energičnost i svu kreativnost. U bitnim ili stresnim situacijama se najčešće dešava da ne pokažete svoje pravo ja, već pod stresom se brinete šta ostali misle o vama i pridajete značaja ishodu koji dodatno pojačava strah i nesigurnost u sebe. Istraživanje je pokazalo da je samo 2 minuta u moćnoj poziciji dovoljno da promenite svoje misli i ponašanje.

 

Svesnim zauzimanjem otvorenih pozicija dobićete novo ponašanje koje vam možda nije blisko u tom trenutku, ali njegovim ponavljanjem biće vam potpuno logično kao što je ranije bilo ono gde se osećate nesigurno. Držanje i pokreti govore mozgu kako se osećate, pa otvorenim i raširenim pozama počinjete tako sigurno i da se osećate, da vam čak postajete glasniji, zauzimate više prostora gde god se nalazite.. Govor tela utiče na um i ponašanje.

 

Najnovije istraživanje Ejmi Kadi (Amy Cuddy, Presence) je dokazalo da smo svi pod uticajem kako naših misli, tako i neverbalne komunikacije, osećanja ali i sopstvene fiziologije. 

Cilj istraživanja je bio da se pokaže da promenom ponašanja i fiziologije možete uticati na bolji ishod u raznim situacijama i osećati se moćnije.