Kako napisati dobar CV

Kako napisati dobar CV

Većina ljudi smatra da je dovoljno da CV ispuni samo dva kriterijuma: da ponudi detaljan opis prethodnih kvalifikacija i radnog iskustva i da sadrži važeće kontakt informacije (email, broj telefona, i sl.). Kakva zabluda! Zapitajte se kako vi posmatrate CV – da li samo kao sredstvo, „ulaznicu“ kojom ćete obezbediti prvi korak u komunikaciji – poziv na intervju? Ili uzimate u obzir činjenicu da će poslodavčev prvi utisak o vama biti oblikovan upravo na osnovu vaše biografije, a mnogo pre prvog susreta?

Ako pri tom znate da, prema određenim istraživanjima, regruteri prosečno ne provedu više od 20-30 sekundi u „skeniranju“ nečije biografije pre nego što odluče da li će kontaktirati kandidata, postaje još jasnije zašto je važno ne samo šta ćete uneti u CV, već i kako to da učinite na način koji će vam povećati šanse da dobijete poziv za intervju.

Šta sadrži sjajan CV?

Ukoliko želite sjajno napisan CV, ovo su stvari koje morate znati pre nego se upustite u pisanje dokumenta koji treba da pobedi ostale kandidate u okviru selekcije za vaše radno mesto!

Fotografija

Kad je ovaj detalj u pitanju, jako je važno da uzmete u obzir profil kompanije i radne pozicije.  Koliko god da je važno da izgledate profesionalno na fotografiji, treba da znate da uštogljeno poziranje u odelu nije jedini način da to postignete, a u slučaju kompanija sa fleksibilnijom poslovnom kulturom ili radnih pozicija koje podrazumevaju određen stepen kreativnosti i/ili slobode u izražavanju, takva fotografija može doneti negativne poene.

Naravno, postoji tip fotografija koji je neprikladan uvek i svuda (fotografije u kupaćem kostimu, fotografije na kojima osoba izgleda neuredno, izuzetno mutne i zamrljane fotografije). Imajte u vidu da trendovi idu ka potpunom izbacivanju ovog segmenta iz CV-ja, kako bi se predupredila moguća diskriminacija na osnovu fizičkog izgleda.

Kontakt informacije

Ostavite onaj broj telefona koji je trenutno aktivan (po mogućstvu mobilni, ne fiksni), kako bi regruter mogao stupiti u kontakt sa vama bez čekanja. Kada je email adresa u pitanju, jako je važno da u poslovne svrhe ne koristite „kreativne“ adrese poput krofna.s.dzemom@ gmail.com ili kiki.buzdovan@ yahoo.com;  vaša poslovna email adresa ne treba da sadrži nista više od kombinacije vašeg imena, prezimena i inicijala.

CV ne treba da bude predugačak

Jer tada će automatski oduzeti regruteru više od 20 sekundi, zar ne? Mnogi kandidati smatraju da će obimnim CV-jem impresionirati poslodavca, međutim takva forma pre ostavlja utisak neorganizacije i nedovoljnog umeća razlikovanja bitnih od nebitnih informacija. Iako su odstupanja ponekad opravdana, optimalnom dužinom CV-ja  se smatra od 1.5-2 strane (da, zaista je moguće navesti sve potrebne informacije na tom prostoru).

CV treba da sadrži samo relevatno iskustvo

Ova stavka se nadovezuje na prethodnu. Ukoliko zaista imate bogato i raznovorsno iskustvo, odaberite da u CV-ju predstavite one stavke vaše biografije koje jesu relevantne za radnu poziciju za koju aplicirate.

Na primer, ukoliko ste filolog i aplicirate za posao tehničkog prevodioca, fokusirajte se na prevodilačko iskustvo i poznavanje tehničke oblasti, a po potrebi preskočite iskustvo u nastavi. Naravno, isto važi u obrnutom slučaju: tada istaknite pedagoški i didaktički rad pre nego iskustvo u nekoj drugoj oblasti.

Obrazovanje

Ovaj segment treba da obuhvati i formalnu i neformalnu, a relevantnu edukaciju (kurseve, sertifikate). Počnite od poslednjeg akademskog stepena koji ste stekli i idite ka prethodnima, zaključno sa srednjom školom.

Prakse i volontiranja u CV-u

Pitaite se da li da stavite prakse-volontiranja u radno iskustvo ili ne? Ovo zavisi od nekoliko faktora:

  • relevantnost ove vrste iskustva za radnu poziciju
  • količina radnog iskustva koje imate: ovakvi sadržaji mogu biti važni ukoliko se radi o sveže diplomiranom ili kandidatu na samom početku radnog veka, dok vremenom ipak gube na značaju.

Strani jezici

Iako kandidati žele da se predstave u najboljem svetlu i da navedu apsolutno svaku veštinu koju poseduju, kada su strani jezici u pitanju bilo bi dobro da navedete samo one koje ste savladali dovoljno dobro da ih možete koristiti za sporazumevanje. Osnovni nivo poznavanja nekog stranog jezika koji smo stekli u osnovnoj ili srednjoj školi neće impresionirati regrutera.

Da rezimiramo – dobar CV, pored sadržinskih, ima i formalne kritrijume koje treba ispuniti. Ipak, važno je da ne zaboravite da je CV tek prvi korak do željenog cilja: na vama je da pruženu priliku valjano iskoristite.

Ostavite odgovor