“ …. Sa žaljenjem Vas obaveštavamo da nećemo nastaviti sa daljim procesom apliciranja za ovu poziciju…“  

 

Ponedeljak, 27. avgust 2018. 14:58 časova. Email 35ti, slovima tridesetpeti. Pada kiša I hladno je, epitom klišea. I naravno, dok sedim tako i razmišljam o razlozima zbog kojih bi neko mogao moju aplikaciju za određeni posao odbiti, upadam u fazu stresa i dolazim do blage depresije i gubitka volje za daljim trudom, radom i angažovanjem.  Odjednom me obuzima nalet energije i inata, i pre nego sam i postala svesna, šaljem novu aplikaciju, razumno prihvatajući to da ću po 36ti put, slovima tridesetšest, proći kroz isti proces, kroz neretko iste intervjue, čuti pitanja koji su ništa više od varijacije na temu, gde takođe sam poprilično svesna da postoji mogućnost da će me taj neko 36ti ponovo odbiti, gde ću ja ponovo ući u igru i što bi se narodski reklo, sve opet jovo nanovo.  

Međutim, postavlja se pitanje, šta raditi u trenucima kada vam je motivacija gotovo nepostojeća, kada imate osećaj da vas niko ne vidi, da niko zapravo ne prepoznaje vaše kvalitete, vaš trud i rad? 

  1. Preispitajte da li se vaše kompetencije zapravo i poklapaju sa željenim poslom. Ono što može biti problem, i razlog zbog kog ne dobijete taj poziv za drugi krug je možda upravo taj što se vaš CV ne poklapa sa željenom pozicijom ili niste dovoljno obratili pažnju na profil kandidata i opis posla tražen od strane poslodavca. Savet jeste da sledeći put kada budete aplicirali za određen posao ili praksu, obratite pažnju na opis posla i tražen profil, i svoj CV modifikujete u skladu sa tim.
  2. Da li ste stvarno bili pripremljeni za intervju onoliko koliko mislite da jeste?
    Ako pak dođete do tog famoznog drugog kruga i ne prođete dalje, šta onda? Dosta polemike se vodi oko verbalne i neverbalne komunikacije na samom intervjuu; da li, koliko i na koji način istražiti o kompaniji za koju ste aplicirali? Koliko je dovoljno? Forbes je objavio članak o 50 najčešćih pitanja (www.forbes.com/sites/jacquelynsmith/2013/01/11/how-to-ace-the-50-most-common-interview-questions/) i načinima kako odgovoriti na iste. To može da bude odlična polazna tačka za adekvatnu pripremu.
  3. Pročitajte nešto usko vezano za sferu vašeg interesovanja, ili pogledajte webinar, besplatan online kurs. Moderno doba nam je pružilo ogroman broj mogućnosti koje, a ukoliko znate kako da koristite, mogu da vam donesu razne benefite. Ideja dodatnog čitanja, učenja, istraživanja je usko povezana sa osnaživanjem vaših sposobnosti i samopouzdanju. Kliše, ali: stay hungry, stay foolish. Neki od sajtova koje možete koristiti besplatno su:

Alison – sajt za sticanje online znanja
Coursera- sajt za sticanje online znanja
Khan Academy – sajt za besplatno obrazovanje
Notre Dame – besplatan digitalni material sa kurseva Notre Dam univerziteta
Open YALE Courses – pristup predavanjima profesora sa Jejl univerziteta
Open Michigan – сајт Мичиген универзитета
Open2study –  Open Universities Australia courses
OpenLearn –Open University besplatni sadržaj
TedTalks – sajt gde možete pronaći puno inspirativnih priča, iskustava i ideja 

Coca cola- Podrška mladima 

 

4. Porazgovarajte sa nekim ko je imao slično iskustvo, ili se javite meni 🙂

Taj vaš sistem podrške sačinjen od prijatelja, porodice, poznanika može dosta da vam pomogne, a pak i da vas inspiriše da sagledate sliku iz više uglova, da izađete iz te zone komfora, da se odvažite, da vam ukažu na drugačije načine pristupa jednom problemu. Ko zna, kliše, najverovatnije da jeste, ali, možda zapravo baš vi budete ta promena koja je potrebna vašem okruženju, pa i vama samima.  


Jednom prilikom neko čiji rad mene lično motiviše mi je rekao da motivacija zapravo nije ništa drugo do inspiracije. Da ne postoje motivacioni govori, već inspirativni, i to je upravo ono čime ovaj tekst treba i da odiše. Na kraju krajeva, ko kaže da se klišei ne vraćaju na velika vrata? 🙂


Srdačan pozdrav, 

Jelena Tasić