Najveće dostignuće u razvoju liderskih veština i sposobnosti jeste da razumete i prihvatite mitološke aspekte svog herojskog putovanja kaže Sari Van Poelje. Ovaj koncept je jako jednostavan.


Ukoliko se setite da ste na putu toga da postanete lider jednog tima prošli kroz određene faze, izazove i zadatke i to stavite na papir mogli biste da napišete jednu lepu priču. Priču koja ima faze, čak 12 faza.


Nakon toga setite se bilo koje priče koju znate. Gospodar Prstenova, Hari Poter, Igre gladi, Ratovi zvezda… koje god priče da se setite pronaći ćete istih tih 12 faza kroz koje je prošao svaki od junaka a kroz koje ste prošli i vi. Put heroja.


Faza 1: Prolog

Svako putovanje počinje prvim korakom. Prvi korak na putovanju heroja naziva se prolog. Prolog je period nesvesne pripreme za postojeće putovanje. Naš razvoj počinje već u mislima naših roditelja, u kojima mi postojimo pre nego pto se i sami rodimo. Svaki je živeo život na određeni način pre nego što je
došao u kompaniju. U Gospodaru prstenova, ova faza se može pronaći u delu kada Frodo bezbrižno juri i priprema rođendan svom ujaku. Ova faza nam pomaže da budemo svesni sebe i konteksta iz kojeg dolazimo.


Faza 2: Poziv na avanturu

Nakon što je živeo život kakav je živeo, heroj prima poziv na avanturu. Ovaj poziv može doći spolja ili iznutra. U našem životu, poziv na avanturu je momenat rođenja. Takođe, lider dobija poziv na avanturu kada mu se probudi želja da aplicira za lidersku pozciju unutar kompanije. U Gospodaru prstenova, poziv
na avanturu je momenat kada Gandalf objašnjava Frodu šta je to Prsten i daje mu zadatak da pomogne uništenju prstena.


Faza 3: Odbijanje poziva

Kada heroj primi poziv, često sledi period tokom kojeg ga sam on ili njegovo okruženje odbijaju od zadatka. Ovo odbijanje poziva se često smatra otporom ali se može opisati i kao prikupljanje snage za avanturu. U periodu života ovaj period je karakterističan za period negativizma oko druge godine života. Lider je, nakon što vidi oglas da je unutar kompanije raspisan konkurs za lidera imao period dvoumljenja i preispitivanja sebe. U Gospodaru prstenova, Frodo je instiktivno pružio Gandalfu prsten i tražio od njega da on to uradi.


Faza 4: Susret sa mentorom

Putu heroja se nastavlja četvrtim korakom i susretom sa mentorom. Mentor vas podučava nekoj veštini ili novom triku. Tokom života, ova faza je ona u kojoj nas roditelji podučavaju životu. Na putu lidera, ovo je faza kada vas stariji kolega ili mentor uči poslu i daje vam smernice. U Gospodaru prstenova, u ovoj fazi družina prstena podučava Froda veštinama i znanjima koje su mu potrebna na putu ka cilju. Odavanje priznanja mentorima iz prošlosti je važan korak u razvoju.


Faza 5: Sticanje moći

Heroj može doći u poziciju moći tako što upotrebi veštinu kojoj ga je podučavo mentor. Ove veštine još uvek nisu u potpunosti intergrisani deo herojeve slike o samom sebi ali su dovoljne da on bude moćniji od drugih. Ovaj korak je prekretnica za heroja. Ovo je prva konfrontacija heroja sa novim svetom u kome se
nalazi. U ljudskom razvoju ovo je faza kada dete počinje da istražuje svet. U fazama lidera ovo je momenat kada novi lider uz mentora počne da preuzima delove posla i istražuje mogućnosti. U Gospodaru prstenova, ovo je period kada Frodo sa timom krene ka Mordoru da uništi Prsten. U ovoj fazi je važno shvatiti, kako se odnosite prema moći.


Faza 6: Biti kralj na jedan dan

Heroj se oseća pobednički, a ponekad i svemogućim, nakon što prvi put okusi moć. Dođoh, videh, pobedih. Međutim, mač ima dve oštrice. U životu, ovo je period puberteta i potrebe za potvrdom. Na putu ka uspešnom lideru, ovo je faza kada se slave prvi uspesi i prvi okončani projekti. U Gospodaru prstenova, ovo je faza kada Frodo donese prsten do prvog odredišta, Rivendela. U ovoj fazi se „bilduje ego“ koji će vam biti neophodan da biste mogli da koristite hijerarhijsku moć.


Faza 7: Boginja

Nakon naleta adrenalina iz prethodne faze, u ovom periodu se okrećemo unutra. U svom ličnom razvoju ovo je period adolescencije kada se uspostavljaju sistemi vrednosti i pozicije zahvaljujući energiji iz prethodne faze. U putu lidera, ovo je period kada se uspostavlja infrastruktura, logistika i interni procesi organizacije uz svest o široj slici. U Gospodaru prstenova, ovo je faza kada Frodo upoznaje Galadrijel koja Froda potseća na družinu prstena i važnost cilja kojem teži. Holandska poslovica kaže: „Ukoliko ste sami na vrhu, nešto radite pogrešno“.


Faza 8: Teško iskušenje

Na ovom delu puta morate da se suočite sa najgorim strahovima i posledicama odluka koje ste prethodnodoneli. Ako ne poslušate Boginju vaše iskušenje na ovom koraku biće znatno teže. U našem ličnom razvoju ovaj korak se odnosi na ključne životne lekcije koje nam pomažu da prevaziđemo probleme poput prvih ljubavi, napuštanje doma, prva razočaranja. U liderstvu, ovo je trenutak kada morate da sedite mirno, slušate i preuzimate odgovornost za stvari na koje ste se prethodno obavezali. U Gospodaru prstenova, ovo je faza kada se Frodo suočava sa činjenicom da se odvojio od družine prstena i da je na nastavak putovanja krenuo sam. Cilj ove faze jeste svesno preuzimanje odgovornosti za svoj udeo u iskušenjima. Kada ste lider, sledbenike imate jedino ako ste prošli kroz vatru.


Faza 9: Bodež

Ovo je period kada morate da odsečete sve delove svog života koji nisu suštinski, a sa kojima ste se suočavali u prethodnom periodu. U životu, ova je faza kada prolazite kroz težak raskid. Na putu lidera, ovo je faza kada je budućnost kompanije u pitanju i kada vi morate da „presečete“ posao tako da on bude
efikasan i usredsređen na cilj. U Gospodaru prstenova, Frodo, kada mu ponestane hrane, mora da izabere da li da veruje svom saputniku Semu ili Golumnu, ambivalentnom vodiču. Lider u ovoj fazi nauči o neophodnosti da ukloni pojedinca zarad toga da sačuva tim.


Faza 10: Izlazak iz tunela

Nakon perioda seče, heroj se spasi od tame tako što se priseti svojih ideala i fokusira se na njih. Heroj ponovo formuliše svoju misiju u životu i stvara svetlo na kraju tunela. U razvoju, ovo su trenuci u životu kada svoju energiju usmerite na svoju pravu svrhu. U Gospodaru prstenova, ovo je faza kada Aragorn drži govor pred veliku bitku. U razvoju lidera, ovo je period kada lider okuplja tim, prenosi im vrednosti i misiju i gradi timski duh kojim će pobediti veliki izazov.


Faza 11: Stradanje i usrkrsnuće

Prag stradanja i uskrsnuća je na dijamentralnom kraju od praga moći. Na pragu moći heroj je morao da nauči da pokaže moć pred drugima. Na pragu stradanja i uskrsnuća, heroj mora da stekne moć nad samim sobom. U ličnom razvoju ovo je period kada rizikujemo i testiramo dokle smo spremni da idemo zarad novih ideala. Kada ste lider, ovo je trenutak kada treba da stanete iza svojih principa. Ovo su trenuci u kojima se suočavate sa tim da ne postoji ništa što ne možete da uradite. U Gospodaru prstenova, ovo je faza kada Frodo pobeđuje Golumna i uništava prsten. Koliko toga ste žrtvovali da bi danas bili tu gde ste?


Korak 12: Povratak sa eliksirom

U ovoj fazi, heroj se vraća svom životu sa eliksirom. Eliksir može biti simbol moći ili ljubavi. U životu, ovo je faza kada izgradite saosećajnost i pokažete zahvalnost za život koji imate i za ljude koje ste na svom putu upoznali. U menadžmentu, ovaj korak se odnosi na trenutak kada imate priliku da transformišete kompaniju znanjima i uvidima koje ste stekli time što ste prevazišli problem. U Gospodaru prstenova, ovo je faza kada se Frodo, nakon uništenja prstena vraća u svoj Okrug sa jasnom svešću o snazi i uspesima jednog hobita. Skript lidera je priča, tumačenje događaja iz prošlosti. Da bismo razumeli kako skript funkcioniše moramo razumeti kako funkcionišu priče. Kada je u pitanju razvoj liderskih veština i sposobnosti, put heroja služi zato da pokaže da liderske skriptove pokreće niz događaja koji su od presudne važnosti za učenje, od Prologa do Povratka sa eliksirom.


Uroš Mitić