Konačno ste stavili pauzu i otišli na desetak dana dugo željenog i zasluženog godišnjeg odmora. Desetak dana drugačije klime, jezika i kulture. Desetak dana mora plaže i sunca. Naravno, povratak sa odmora je neizbežan. Iz iskustva u kompanijama najčešće primećujem da su dani nakon odmora puni stresa, lošeg raspoloženja, zatrpanosti poslom što sve kao posledicu ima još veći osećaj umora nego pred odmor. Ljudi jako često nakon odmora sebi zadaju neizvodljiv tempo u radu uz paralelno kukanje nad prošlim odmorom i iškeivanje onog narednog za nekih 350 dana. Kako prvi dani na poslu ne bi bili obeleženi ljudskim žrtvama, imao bih pet saveta.


  1. Nemojte sebi davati previše zadataka za prvu nedelju

Ok, razumem da se jedan deo Vaše ličnosti oseća krivim za 10 rajskih dana pa želi da nadoknadi propušteno. Zakazaće gomilu sastanaka i truditi se da za 5 radnih dana postigne značajne ciljeve. Za to vreme, ostatak Vaše ličnosti će se osećati iscrpljeno, prenatrpano i upregnuto što će dovesti do toga da se osećati još umornije nego što ste bili pre odmora.


  1. Uzmite bar jedan slobodni dan nakon odmora

Povratak sa odmora ume da bude stresan. Ukoliko ste u prilici, uzmite dan, dva nakon odmora da se pripremite na povratak u kancelariju. Na ovaj način ćete sebi pomoći da odmor zatvorite sabiranjem utisaka i spremni pristupite poslu vraćanjem fokusa.


  1. Ponesite suvenire u kancelariju

Kako ne biste doveli sebe do toga da odmor sa kojeg ste upravo došli nesvesno potpuno odvojite od poslovnog okruženja a sa njim i uživanje, lepe trenutke i pozitivnu energiju, unesite u svoju kancelariju novi suvenir ili fotografiju sa odmora. Tako ćete sebe podsećati na uživanje tokom čitave godine.


  1. Sredite svoju kancelariju

Odmor je bio period kada ste nesvesno slagali misli o poslu, projektima, kontaktima i odnosima. Distanca od toga Vam je zapravo pomogla da stvari sagledate iz drugačije perspektive i da ih posložite. Sada, nakon odmora, je vreme da isto uradite i sa svojom kancelarijom. Prođite kroz dokumentaciju, sredite svoj sto, abdejtujte rokovnike. Na taj način ćete sebi omogućiti da organizovano i poletno otvorite poslednji kvartal u godini.


  1. Pokupite informacije od tima

Pre nego što počnete da manično čitate 23435 nepročitanih mejlova zakažite catch up sastanak sa svojim timom. Na ovaj način ćete moći da dobijete širu sliku o tome šta se dešavalo dok vas nije bilo i jasniju ideju o tome čemu treba da se posvetite. Kada imate jasniju širu sliku neće Vam se desiti da se zaglavite sa nije bitno-jeste hitno zadacima.

 

Uroš Mitić