Ciljevi koji inspirišu

Sećate li se onog entuzijastičnog perioda kada ste završili formalno školovanje i krenuli u svet sa idejom da prosto ostvarite sve što ste naumili? A onda vas, kao na nož, dočekaju opaske ljudi iz okuruženja: „Ne ide to baš tako“, „Nije život bajka“ i tome slično.

IZAZOV TRAŽENJA POSLA

I sama sam kroz to prošla; kada sam se preselila u Kragujevac, i mene je čekalo traženje posla. U svet odraslih, okolina me je ispratila frazama poput: „Jako je teško da se ovde zaposliš“, „Bolje radi bilo šta za početak, pa će posle ići sve lakše“…

Nisam se dala osujetiti, pa sam rešila da iskoristim sopstvenu struku. Pomislila sam: „Kako svu tu teoriju danas mogu da pretvorim u praksu? Kako mi stečeno znanje može biti korisno? Kako da sada i primenim ono što sam učila pet godina na fakultetu i raznim dodatnim edukacijama?“

U traganju za savršenom teorijom koju bih upotrebila u tom momentu, prisetila sam se teme koja mi je posebno okupirala pažnju: Kako postaviti sebi cilj? I pritom ga i ostvariti, naravno. Nisam želela da radim bilo šta. Nisam želela da verujem da je nemoguće imati posao u Kragujevcu.

Pre svega, korisno mi je bilo da imam u vidu zašto je meni važno da imam posao u struci. Odgovori su se nizali. Važno mi je da volim svoj posao. Važno mi je da uspešno sarađujem sa kolegama. Važno mi je da imam adekvatnu platu.

Uzela sam papir i olovku (old school – ono što zapišem, duže ostaje u sećanju) i krenula redom.

KAKO SAM POSTAVILA CILJEVE..

Cilj treba da je SPECIFIČAN, određen, jasno definisan. Šta želim da postignem?

Ok. Cilj mi je bio da imam posao u struci, da budem prijavljena, da imam redovne godišnje odmore i da imam podržavajuću saradnju sa kolegama.

Cilj treba da je MERLJIV. Na osnovu kojih kriterijuma znam da idem ka cilju?

Odredila sam sebi da u toku jedne nedelje obiđem tri škole, pošaljem email na adrese dve kompanije i obavim jedan telefonski poziv zdravstvenoj ustanovi u kojoj su imali psihologa. Ovde je došla do izražaja moja sposobnost organizacije koju sam godinama razvijala. Ne, nisam se sa njom rodila. Što znači da ako sam ja mogla da je razvijem, možete i vi, a biće vam više nego korisna.

Cilj treba da je DOSTIŽAN. Da li je moguće da nađem sebi posao u struci? Da li postoji mogućnost da se moj cilj ostvari?

Činjenica je da nisam zamišljala da otvorim privatnu praksu na Menhetnu. Moj cilj nije bio lak za ostvariti preko noći, ali svakako sam verovala sam da je dostižan.

Cilj treba da je REALAN. Da li imam sve potrebne resurse pomoću kojih ću ostvariti cilj? Da li ja imam kontrolu nad ostvarivanjem mog cilja? Ko je odgovoran za moj cilj?

Sposobna jesam, veštinu komunikacije imam do određenog nivoa – ovo je bila  savršena prilika da još više napredujem u tom polju. Niko meni ne može naći bolji posao nego ja sama – dakle od mene je zavisilo da li ću se držati plana kontaktiranja potencijalnih organizacija.

Cilj treba da je VREMENSKI OGRANIČEN. Postavila sam sebi zadatak da sam zaposlena u roku od godinu dana, do decembra 2016.godine. Cilj je postavljen u decembru 2015.godine.

REZULTAT

Posle mesec dana konstantnog traganja za poslom u struci, odlučila sam da počnem od bebećih koraka. Biti fleksibilan znači držati se i dalje svog cilja,ali promeniti način ostvarivanja.

  • Prvi rezultat: Volontiranje 3 meseca u ambulanti.
  • Drugi rezultat: Stručna praksa u konsultantskoj kući „Balance“.
  • Treći rezultat: Posao profesora psihologa u srednjoj školi.

Sada je septembar 2016.

Postavite sebi pametan cilj i rezultati će početi da se nižu.

 

Radionica ”CILJEVIMA DO USPEHA”

Inspiracija nas pokreće da učinimo i najneverovatnije stvari. Ipak, ponekad inspiracija nije sve što je dovoljno da dostignemo sopstvene ciljeve. Ukoliko želite da naučite trikove uspešne realizacije ciljeva, pozivamo vas da se prijavite za za radionicu ”Ciljevima do uspeha”, na kojoj ćemo praktično proći kroz proces postavljanja cilja koji vodi do ostvarenja, koristeći neprikosnovene tehnike neurolingvističkog programiranja. Radionica će se održati u prostorijama Balance Consulting dana dana 19. oktobra od 12-15h. Da pogledate koje ćemo teme obrađivati na radionici, posetite našu Facebook event i sa njega se prijavite za radionicu!

Prijava putem Facebook-a

Ovaj post ima jedan komentar

  1. Biljana cvjetkovic

    Svidja mi se STA sam PROCITALa.Nephodno je izgradjovati sebe i sticati ZNANJE.Nije bitno koloko imate godina i cime se bavite.uvek treba JOS!

Ostavite odgovor