Pandemija Korona virusa dovela je do toga da sve više velikih i malih kompanija šalju svoje zaposlene na takozvani rad od kuće. Ovo zvuči kao odlična ideja. Manje kontakata sa ljudima, manje izlaganja rizicima od virusa…

 

Dan 1. ustajete, kuvate kafu, otvarate računar i kreće radni dan iz kreveta. A onda…

Nekako sve privlači pažnju. Zanimljiv prilog na TV-u, prašina na polici, kućni ljubimac, članovi porodice…. sve se usmerilo na to da vam skrene pažnju sa posla…

U kancelariji, kolege često mogu biti krivci za odvlačenje pažnje sa te tako dosadne Excel tabele iz koje izvlačite podatke. Kod kuće ste, međutim, taj krivac upravo vi. Naravno, razloga za to ima puno. Od toga da su potrebe članova porodice ipak prioritet pa sve do onog psihološkog faktora zvanog „Niko me ne vidi, kasnije ću“. Kod kuće, nema kolega sa kojima imamo nesvesnu povezanost i predanost zajedničkom cilju koji nas sve zajedno motiviše da zaronimo u računare i predamo se poslu. Nema kancelarijskog stola, neonskog svetla i čudnih biljaka u ćoškovima koje prosto vrište „UZMI DA RADIŠ“ svaki put kada smo u kontaktu sa njima. Nema onog rituala dolaska, uzimanja šolje kafe ili čaja i odluke da je sada vreme za posao. Kod kuće ste, tu sve vrišti: „OPUSTI SE“.

Upravo iz tog razloga, evo nekih predloga o tome kako pomoći sebi i završiti taj posao iz kuće.

 

Počnite rano

Kada radite u kancelariji, vaše jutarnje putovanje do kancelarije može vam pomoći da se probudite i budete spremni za posao do trenutka kada dođete do svog stola. Kod kuće, međutim, prelazak sa vašeg jastuka na računar može biti mnogo teži.

Verovali ili ne, jedan od načina produktivnog rada od kuće je zaroniti u svoju listu obaveza čim se probudite. Jednostavno je, obavljanje posla kao prvo što možete uraditi ujutru može biti ključ za napredak u njemu postepeno tokom dana. U suprotnom ćete produžiti doručak i pustićete da jutarnja tromost oduzme vašu motivaciju.

 

Pravite se kao da idete u kancelariju

Mentalna povezanost koju imate između posla i kancelarije može vas učiniti produktivnijim i nema razloga menjati ga.

Kada radite od kuće, uradite sve ono što biste uradili da idete u kancelariju: Podesite alarm, napravite kafu i nosite lepu odeću. Internet pretraživači poput Google Chrome-a vam čak omogućavaju da na vrhu postavite više naloga sa različitim alatnim trakama – na primer, alatnu traku za dom i posebnu traku sa alatkama za posao.

 

Organizujte svoj dan onako kako biste radili u kancelariji

Kada radite od kuće, vi ste svoj lični menadžer. Bez rasporeda sastanaka i aktivnosti što poslovnih što privatnih možete brzo izgubiti fokus ili izgoreti.

Da biste zadržali fokus, segmentirajte šta ćete raditi i kada tokom dana. Ako imate online kalendar, napravite lične događaje i podsetnike koji vam govore kada treba da prebacite brzinu i krenete u nove zadatke. Google kalendar ovo olakšava.

 

Izaberite namenski radni prostor

To što ne radite u kancelariji ne znači da ne možete imati kancelariju. Dajte određenoj sobi ili površini u vašem domu ulogu kancelarije i u njoj držite samo stvari koje su u vezi sa poslom.

 

Obavežite se da ćete raditi više

Projekti uvek traju duže nego što prvobitno mislite da hoće. Iz tog razloga ćete često biti slobodni manje nego što ste planirali. Dakle, baš kao što vas ohrabruju da precenite koliko vremena ste potrošili radeći jednu stvar, tako bi trebalo i preceniti koliko ćete stvari raditi u toku dana. Čak i ako dođete do cilja, ipak ćete izaći iz tog dana sa spiskom zadataka koji su zavedeni pod „završeno“.

 

Ostavite pozive za popodne

Ponekad sam toliko umoran ujutro, da ne želim ni da čujem svoj sopstveni glas – a kamoli da sa njim razgovaram sa drugima. Ne bi trebalo da dajete sebi previše vremena da biste postali produktivni ujutro, ali možete sebi dati dodatnog vremena pre nego što direktno radite sa drugima.

Ako se mučite da smislite razuman raspored rada za sebe, počnite sa samostalnim zadacima ujutro. Čuvajte telefonske pozive, sastanke i druge poslove u kontaktu sa drugima kada ste se i zvanično “probudili”.

 

Koristite tehnologiju da ostanete povezani

Rad od kuće može vam pomoći da se u kratkom roku usredsredite na svoj posao, ali takođe vam može oduzeti veći rad u kancelariji. Alati za instant poruke i videokonferencije mogu vam olakšati komunikaciju sa kolegama i podsetiti vas kako vaš rad doprinosi široj slici i ciljevima.

 

Iskomunicirajte očekivanja sa svima koji će biti kod kuće

Naravno, možda radite od kuće, ali i dalje imate „društvo“. Vodite računa da bilo koji cimer, brat i sestra, roditelji, supružnici i psi (dobro, možda ne psi) poštuju vaš prostor tokom radnog vremena. To što radite od kuće ne znači da ste kod kuće.

 

Uživajte u trenutku

Ok, jasno nam je da ima ometača, kradljivaca vremena, lošeg interneta, turske kafe i glasnih komšija ali… koliko često ste bili u prilici da poštujete zahteve kompanije, budete odgovorni prema sebi, porodici i zajednici, ispunjavate očekivanja menadžera i sve to iz svoje pidžame?

 

Uroš MItić