Humanost na delu

Humanitarne organizacije, fondacije, pomaganje ugroženima, „biti čovek“, sve su to asocijacije kada kažemo Humanost.

Koliko znamo o humanosti?

Humanost se ogleda u veri – u čoveka, njegove snage i ljubavi prema ljudima. Humani ljudi poštuju ličnost čoveka, iskreni su i otvoreni u svim odnosima, nesebični  i altruisti. Humanost je i princip vaspitanja, uči se od malih nogu.

Šta nas to pokreće na humanost?

Medije prenose sve više akcija koje su namenjene pomoći onima koji su ugroženi materijalno, stambeno, zdravstveno.. Kako ćemo reagovati na silno “bombardovanje” ovakvih poruka, zavisi od toga u kojoj meri se poistovećujemo sa njima. Možda neki saosećaju, drugi su ravnodušni, treći su ponekad zadovoljni nesrećnom sudbinom ovakvih ljudi. Što više prepoznajemo sebe  ili svoje najbliže u situcijama u kojoj su najugroženiji, to ćemo više pomoći drugima. Ako mislimo na dobar osećaj koji imamo kada doniramo novac ili damo nepotrebnu odeću siromašnima, učinićemo to bez razmišljanja.  Nego..da pređemo sa reči na dela!

O tome kako postoje razni načini da se bude human i kako je lako aktivirati se na tom polju, koji su problemi današnjih humanitarnih organizacija, vrlo dobro zna Fondacija Naše pravo lice iz Kragujevca. Iza sebe ima čitav niz porodica, dece kojima je pomogla na finansijski i stambeni način. Od interesovanja za decu koja su do tada živela u potpuno neadekvatnim uslovima, sada  realizuje pomoć u najkraćem mogućem roku i sa što je moguće većom količinom sredstava.

Juče smo imali priliku da jedan deo novca doniramo za ovu fondaciju. Drugi deo će pomoći devojčici Uni Bihorac iz Kraljeva kojoj su nephodna finansijska sredstva za lečenje od sindroma artrogripoze, retke bolesti koja se manifestuje ukočenošću zglobova, tetiva i slabom pokretljivošću mišića.

Spojili smo korisno i lepo. Humanost i razvoj nas samih. Učili smo kako da odgonetnemo tajnu govora tela. Kako da tumačimo skup gestikulacija, šta znači kad se igramo rukama, gde nam luta pogled, da li su nam otvoreni ili zatvoreni dlanovi, da li lupkamo prstima po stolu.. Vežbali smo kako da prepoznamo istinitu i lažnu priču, a šta ćemo dalje raditi sa tom informacijom-da li nas neko laže ili ne, to ostaje na nama samima.

Dobrota u rečima stvara poverenje.

Dobrota u davanju stvara  ljubav.

Budimo humani!

Ukoliko želite da saznate više, posetite sledeće stranice:

Naše pravo lice 

Pomozimo Uni Bihorac

 

Ostavite odgovor