Coachevi i ostali vračevi…

 U toku svoje karijere više puta sam imala priliku da ljudima u svom okruženju odgovaram na pitanje:

“A šta ti to zapravo radis”?

Dok sam studirala, sećam se, moj prijatelj, nakon popijene kafe, okrenuo je šoljicu naopako.

“Hm, baš neobično”, pomislih u sebi. “Mislila sam da je ovaj ritual rezervisan samo za tinejdžerke!” Ipak rekoh sebi: “Marijana, čovek jednostavno voli da proriče budućnost, budi open minded?!”

“Hajde, pogledaj mi u šolju.”- rekao je sa popriličnom dozom samouverenosti.

Tajac…

“Ali, ali, ja ne znam da gledam u šolju!”, rekoh u neverici.

“Pa…zar ti ne studiraš psihologiju?!”

Ne moram vam opisivati moju facu, sigurna sam da je možete i sami zamisliti…

 

Od tada su prošle godine (zapravo mnoogo godina) ipak I dalje se srećem sa raznim pretpostavkama i predrasudama o tome šta rade psiholozi, psihoterapeuti, coach-evi, mentori i ostali “vračevi”?

Hajde da unesemo malo reda u celu tu zbrku!

Kako ćete znati koji profesionalac je najbolji izbor za vas? Zavisi kakav odgovor tražite!

Ukoliko je ono što tražite instant savet, gotovo rešenje ili konkretno znanje onda je konsalting ili mentoring pravi izbor za vas.

Konsultant ce vam reći šta ne radite dobro i kako možete to da popravite.

On je ekspert koji će vam pružiti kvantitativne analize, izveštaje i dati gotova rešenja. Ponekad će čak uraditi i posao umesto vas (hmmm…zvuči primamljivo?:)

Mentor će vam svoje bogato profesionalno iskustvo preneti kroz savete i znanje. On je već bio tu gde ste vi sada, presao je čitav put majstorstva i može vam biti dragoceni saputnik u sticanju veština.

Ukoliko vas zanima odgovor na pitanje: “ZAŠTO se osećam ovako depresivno, besno, uplašeno”… psihoterapija je odličan izbor za vas.

Psihoterapeut će vam pomoći da pronađete uzrok, razlog, poreklo disfunkcionalnog ponašanja ili emocije.

Psihoterapeut će vas na sjajan način povesti u prošlost na sam izvor  “problema”. Kada uvidite razloge psihoterapeut će vam pomoći da usvojite funkcionalna ponašanja i uspostavite korisne i zdrave emocije.

Proces može trajati duže ali hej… koga još ne zanima kako je i zašto sve pošlo naopako? ?

Ukoliko vas zanima da saznate odgovor na pitanje: “ŠTA ZELIM I KAKO mogu to da postignem?” ….onda je Koučing (Coaching) pravi izbor za vas!

Kouč (Coach) je usmeren na budućnost i veruje da klijent ne mora nužno da zna uzroke svojih problema kako bi napravio promenu. Fokus je na rešenju a ne na problemu.  Kouč se fokusira na klijentove potencijale, snage, sposobnosti, veštine a sve u cilju unapređenja i postizanja željenih rezultata i bolje prilagođenosti na životne ili radne uslove.

Kouč vam ne daje savete već vas sluša, postavlja pitanja, provocira i inspiriše  da svoje veštine i znanja iz prethodnog iskustva primenite u pronalaženju rešenja i postizanju cilja.

Kouč vam ne pruža gotova rešenja već vam pomaže da samostalno dođete do korisnih uvida. Taj put može biti duži i izazovniji ali daje trajne i vredne rezultate.

Stara kineska poslovica kaže: “Daj čoveku jednu ribu i nahranićeš ga jedan dan, nauči ga da peca i nahranićeš ga za ceo zivot”.

Ako vas zanima zašto ne znate da pecate ili zašto ste loš pecaroš idite na pecanje sa psihoterapeutom. Sa njim možete na obali reke da sedite i razgovarate o vašoj prošlosti i mogućim uzrocima vaših pecaroskih problema i nedaća.

Ukoliko sa konsultantom odete na pecanje, ne brinite! On će vam dati statistiku mrešćenja riba, podatke o vodenim strujama, rezultate istraživanja i proučavanja kvaliteta štapova za pecanje, najnovije trendove u proizvodnji varalica… Sa ovakvim podacima i savetima biće vam jasno zašto do sada niste imali uspeha! Ipak, ne brinite, nećete ostati gladni. Konsultant je ipak ekspert, on će ribu upecati umesto vas.

Mentor će vam na pecanju pokazati “kako to radi pravi profesionalac”. On ima znanje ali ima i dugogodišnje iskustvo pecaroša. Hiljade i hiljade riba završilo je u njegovoj mreži.  Jedino što vam ostaje da slušate njegove savete i radite kako vam kaže. Ručak zagarantovan!

Ako odaberete Coach-a da vam pravi društvo na pecanju- pazite se! On vas može naučiti KAKO da pecate SAMI!

 

Autor teksta: Marijana Lazić

Ovaj post ima 6 komentar/a

 1. Volim verujem podrzavam koucing…jer zelim da rastem i prepoznam svoje potencijale…a koucing u tome nesebicno pomaze??

  1. Marija Švigir

   Irena,
   Hvala za komentar. Drago mi je da prepoznajte benefite coachinga.
   I nama je Coaching otvorio mogućnosti i osvestio potencijale.

 2. Čestitam vam jubilarnu godišnjicu postojanja, kao i na ovako zavidnim referencama. Živim u Norveškoj, postoji li mogućnost online Coachinga? Hvala.

  1. Marija Švigir

   Draga Stevana,
   hvala puno na čestitkama.

   Opcija online coaching-a postoji. Sesije traju 45 min, uz pripremu koja se obavlja unapred.
   Na prvom susretu postavimo ciljeve coachinga i dogovor o radu.

   Srdačno,
   Marija

  1. Marija Švigir

   Srđane,
   prirodno je biti skeptičan, posebno ukoliko nismo imali iskustvo sa coaching-om.
   Možete nam se javiti da zakažemo probnu online coaching sesiju tokom koje možete steći utisak o potencijalnim koristima koučinga za Vas.

   Srdačno,
   Marija

Ostavite odgovor