Zašto je NLP dobar za mene

Zašto je NLP dobar za mene

Ovom prilikom donosimo vam kratak tekst trenera i psihologa, Jelene Marušić. Jelena se ovog puta potrudila da nam pojasni kako je NLP (neurolingvističko programiranje) uticao na nju i njene komunikacione veštine i odgovara na pitanje ”Zašto je NLP dobar za mene?”. Evo šta ona kaže o neurolingivističkom programiranju.

Kako sam se upoznala sa NLP-om?

Kada sam 2012. godine završila edukaciju za trenera asertivne komunikacije imala sam veliku želju da što pre stečeno znanje prenesem dalje ljudima. Ubrzo sam organizovala prvu svoju grupu učesnika asertivnog treninga. Iskustvo je bilo neopisivo. Energija učesnika sa kojom sam se susrela tokom treninga je bila fenomenalna. Ono što sam stvorila sebi je prilika da doprinesem boljoj komunikaciji svojih učesnika. Svaka nova grupa bi mi donela novo iskustvo. Nastojala sam da svakim narednim treningom unesem neke novine, da im dam uvek više.

U jednom razgovoru sa svojom sadašnjom direktorkom, pomenula mi je NLP. Pitala sam je šta je to NLP i zašto je NLP dobar. U tom razgovoru saznala sam da se radi o ozbiljnom komunikacionom modelu. Odmah mi je privuklo pažnju jer sam već uveliko ušla u vode komunikacije. I tada je sve počelo…

Rezultati su bili neverovatni!

Iz NLP modula u NLP modul

Iz modula u NLP modul dobijala sam nove uvide i puno korisnih informacija. Kada smo došli do sjajnog Miltona i jezičkih obrazaca bila sam zaista zatečena. Tada sam shvatila koliko možemo da se “igramo” sa komunikacijom i koliko možemo lakše doći do ciljeva. Nakon svakog modula vežbala sam kako bih proverila da li zaista NLP ima uticaja. I rezultati su bili neverovatni. Samo malim promenama formulacija u rečenici možemo uticati da sagovornik primi poruku na način koji mi želimo.

Jedan od principa sa kojim sam se upoznala na NLP Komunikaciji je: Reakcija sagovornika daje značenje sagovornika. U početku mi princip nije bio najjasniji ali kada se malo bolje zamislimo, od čega zavisi kako ćemo neku poruku prihvatiti? Naravno, od načina na koji nam je poruka prenesena. Sigurno nije prijatno kad nam neko povišenim tonom nešto govori ili kada pitamo nekoga kako nam nešto stoji a ta osoba prevrne očima. Probajte da istu poruku pošaljete na dva različita načina i vidite rezultate.

Uvid o uverenjima

Na jednom od modula radili smo na našim uverenjima. Treneri kroz NLP tehnike bi demonstirali na koji način možemo prestati da radimo stvari koje ne želimo, i počnemo da radimo stvari koje će nas usrećiti. Tokom ovog modula osvestila sam uverenje vezano za posao a to je da ne umem da budem fleksibilna, tj. da moram da uradim sve kako sam planirala jer će inaće rezultat izostati. Tokom rada na ovom uverenju, vežbanja, vremenom sam postala opuštenija na poslu- u smislu da i ako uradim nešto što nisam planirala, da je u redu, da zapravo može ispasti još bolje. Fleksibilnost mi je zaista donela slobodu, kreativnost i rad bez pritiska. Na mojim treninzima sam od tada puno više posvećivala vremena uverenjima. Shvatila sam koliko smo svi „robovi“ naših uverenja. Ali kada osvestimo da ne moramo da živimo i da prenosimo stare obrasce iz prošlosti u našu sadašnjost, tada zapravo počinjemo da dišemo punim plućima.

Mogućnost napretka uz NLP

Najpre sam upisala NLP Komunikaciju vođena mišlju da mi je to dovoljno, međutim ne… Pogrešila sam i drago mi je zbog toga. Kada sam odslušala sve module na ovom treningu pitala sam šta se krije na ostalih pet. Raspitivala sam se kod učesnika koji su već prošli ceo trening, šta me čeka ako nastavim dalje. Utisci su bili više nego interesantni. Ljudi su tokom ili nakon treninga pravili velike promene. Morala sam to da iskusim, upisala NLP Practitioner i bila sam u pravu. Tokom treninga su se dešavale promene. Nekada nisam ni bila svesna kako polako menjam svoja ponašanja dok mi neko iz okruženja ne bi rekao: „Čudi me da si tako odreagovala“.

I za kraj odgovora zašto je NLP dobar za mene, želim da kažem da, kada shvatimo da jedino mi imamo kontrolu nad svojim uverenjima, stavovima, osećanjima i ponašanjem, promena je zagarantovana!

Blog pisala: Jelena Marušić, trener i psiholog

 

Želite da saznate više o NLP-u? Prijavite se za besplatni webinar!

Prijavite se za novi webinar na temu ”Kako da steknete poverenje za 1 minut” i saznajte nešto više o tehnikama komunikacije. Webinar će se održati u ponedeljak, 05. septembra, sa početkom u 19 časova. Predavač na webinaru je Marija Švigir, sertifikovani NLP trener i partner NLP Centra za region centralne Srbije. Webinar traje 45 minuta (30 minuta predavanja + 15 minuta za pitanja). Za webinar se možete prijaviti klikom OVDE

Ostavite odgovor